top of page
stampis

Kärleken finns där bananerna är... eller i duschen!

... och andra saker tagna ur sitt sammanhang. Så stod det på en liten rosa skrivbok som jag och två nära vänner hade och skrev i tillsammans. Det var många år sen nu men boken finns fortfarande kvar. Då som nu pratade vi gärna och om mycket, och emellanåt slog det oss att det vi just sagt förmodligen kunde låta ganska förvirrande och tokigt om någon utifrån hörde det. Vid de tillfällen detta skedde, och efter att vi skrattat färdigt, hamnade citatet ofta i den lilla rosa boken.

En gång var jag på en afterwork med arbetskollegor och fick där en presentation av grunderna i den kinesiska läran feng shui, som handlar om hur vår omgivning påverkar oss i vardagen. Man pratade om hur olika områden i livet såsom relationer, välstånd, hälsa och karriär är representerade på olika ställen i våra hem och hur vi kan inreda och möblera för att bringa in mer av det vi önskar.

Några dagar senare satt jag och mina två vänner och fikade hemma hos mig i den lilla enrumslägenhet jag då bodde i. Jag berättade om vår afterwork och visade mina anteckningar därifrån. ”Det sydöstra hörnet i ens hem är välståndshörnet”, läste vi, ”medan hörnet i sydväst är relationshörnet”. Jag tittade runt i min lägenhet och fick syn på fruktskålen som stod i pentryt. ”Det måste ju betyda att kärleken finns där bananerna är... eller i duschen!”

De här orden har blivit något som får oss att le och känna gemenskap med varandra eftersom de representerar en stund vi alla var med om. Men om någon annan kom och hörde oss prata om detta skulle vi få förklara vad detta lite märkliga uttryck betyder, om vi ville att den personen skulle känna sig inkluderad i samtalet.

Jag - och säkert många med mig! - har varit med om ganska många tillfällen i mitt liv då samtal har förts utan att jag helt har hängt med i vad de handlat om. Ibland har det berott på att det förutom svenskan funnits ytterligare språk som andra i sällskapet talat och behärskat men inte jag. Ibland har samtalet rört personer jag inte känner, sammanhang jag inte upplevt eller saker jag inte kan någonting om. Vissa gånger har jag haft tillgång till mitt mod och mina ord och bett om förklaring och förtydligande för att även jag skulle förstå. Andra gånger har jag inte sagt något utan låtsats som ingenting och hoppats på att det inte skulle märkas.

Och stundtals har helt säkert jag varit den som pratat om saker på ett sätt som gjort att någon annan inte har hängt med i samtalet. Det tror jag händer alla - ibland avsiktligt men förhoppningsvis oftast oavsiktligt. Men med tiden har jag blivit mer och mer medveten om hur stor skillnad det kan göra när vi använder våra ord på ett sätt som inkluderar jämfört med när vi håller inne med den information och bakgrundskunskap som gör att alla förstår vad vi pratar om, och hur lite som ofta krävs för att klargöra det som gör att samtliga deltagare i konversationen kan följa med i det som sägs.

Det kan finnas många anledningar till att vi upplever svårigheter att nå en annan människa eller att höra varandra i ett samtal, och att det vi säger inte alltid matchar det den andre tar in (eller vice versa) kan vara en av dem.

Om du har en relation i ditt liv där ni ofta pratar förbi varandra eller där du på andra sätt upplever hinder i er kommunikation så är du varmt välkommen att boka en video- eller mejlkonsultation här via hemsidan. Tillsammans kikar vi på vad som händer i era möten för att hitta vägar och verktyg till ökad förståelse och kontakt. Är ni två som önskar delta i samtalet går detta också bra!

Och du får gärna kommentera, fråga eller dela egna erfarenheter här nedanför!

I värme,

Karolina


20 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page